Det har vært en del surmuling over at det er så vanskelig å få kommentarer når man faktisk har noe å si. Ja, det er slik. Ikke bare her inne. Det krever pondus å ytre sin mening i det offentlige rom, og det krever en evne til å formulere dine meninger slik at folk får lyst til å lese det du skriver! Få behersker kunsten å engasjere andre til å tenke på noe annet enn seg selv og få oss til å stoppe opp og virkelig konsentrere oss om å lære noe nytt eller ta stilling til et komplisert problem. Og publikummet er ofte begrenset, av flere grunner. Mange er slitne og trenger underholdning i stedet for nye  problemer å ta stilling til. En annen grunn er at noen ting har alle en mening om og du kan lettere få folk med på å diskutere for eller i mot utenlandske 17mai flagg  i barnetoget enn å få dem med på en debatt om hvilke klimatiltak som er mest hensiktmessige i tiden fremover. Dette er først og fremst fordi det krever mer bakgrunnskunnskap for både å forstå og bidra i den siste debatten. Ved å innsnevre en problemstilling velger du også et publikum og de kommentarer du får må derfor veies mye tyngre enn chatte-kommentarene om alt og ingenting. Du krever mer av leseren. Kanskje så mye at leseren ikke føler at han har noe nytt å bidra med. Men det betyr ikke nødvendigvis at du ikke blir lest. Det er mange seriøse innlegg som jeg ikke kommenterer. Men det er noen få jeg klarer å kommentere selv når jeg egentlig er for sliten til å konsentrere meg. Jeg blir engasjert nok til å glemme det.

Hva er det Deathdealer har som gjør at jeg gidder å kommentere også på noen av hennes seriøse innlegg? (Det er flere som klarer dette, men nå bruker jeg henne som eksempel. Noen andre som skriver bra om seriøse emner er Anders, Snillfant, Peder Ås, Maroc, og Dunkman.)

DDs innlegg er forholdsvis korte og poengterte, hun kommer fort fram til det hun ønsker å si. Og hun skriver bra, den lekenheten som finnes i hennes tullete innlegg blir også med inn i seriøse tanker. Og nettopp det at hun skriver fjas innimellom det seriøse trekker et større publikum, men det justerer også ned barrierene for å tørre å uttale seg. Det gir et inntrykk av at her er det stort spillerom, det er lov til å uttale seg selv om man ikke er ekspert på området.
Og DD har en tydelig stemme, ikke bare et gjennomtenkt ståsted, men også en evne til å formulere sine kunnskaper og meninger på en leserverdig måte, i tillegg til å invitere til debatt. Og hun følger opp innspillene som kommer underveis med like mye oppmerksomhet som hun la i åpningsinnlegget.
En annen fordel med å blande humor og mer seriøse innlegg om hverandre, er at når jeg kommer over noe morsomt, så tar jeg gjerne en titt på et eller to innlegg som er skrevet tidligere og finner kanskje noen mer seriøse refleksjoner der. Denne oppskriften fungerer selvfølgelig ikke for alle, men det kan være et tips hvis du ønsker å øke seertallet å bloggen din.

Et problem som mange klager over er at ingen engang finner deres seriøse innlegg i alt virvarret her inne. Og det tror jeg kan være ganske riktig. Det er vanskelig å lage en fengende tittel, spesielt når man ikke skriver om sex. Dunkman og Maroc er blant dem som klarer å trekke til seg oppmerksomheten med titler som ”Sleng hit en burka” eller ”Finnes det IkkeNormale Mulsimer? Oh Yes, My Vantro Bikkjevenn..”

Et triks som mange blogghorer bruker er å merke innleggene sine slik at de som ønsker å lese noe av dem finner dem raskt (og for å unngå å irritere dem som helst vil slippe å klikke seg inn på bloggen deres ved en feiltagelse…). Dette trikset kan med sannsynlighet brukes også for å markere at du har skrevet noe seriøst. Du kan rett og slett markere innlegget med SERIØS: og så resten av tittelen. Da lover jeg at jeg skal klikke meg inn på innlegget ditt og i hvert fall gjøre et forsøk på å lese det som står der og kanskje til og med kommentere hvis jeg får det til!

Og en siste ting: slutt og klag over manglende kommentarer. Ta utfordringen det er å kreve min og andres oppmerksomhet og sett pris på de gjennomtenkte kommentarene du får! Og vær stolt når du klarer å få til en god debatt her inne, for det krever mye å engasjere lesere : )

Og siden jeg nå har klart å holde på oppmerksomheten din rimelig lenge, tenkte jeg å benytte anledningen til å forsvare to av mine favorittbloggere: Red og Pistolero. Hvorfor kretser bloggerinner rundt disse røverne? Iscenesettelsen av evig innbitt ungkar og ultimate badboy kan få mange kvinner til å smelte. Men hovedgrunnen til at de får så mye oppmerksomhet er at de faktisk skriver bra! Det er noen litterære kvaliteter innimellom flåsete kommentarer. Og jeg forbeholder meg derfor retten til å bli litt sjarmert ; )
Sometimes a girl needs a gun..hehe
Ok, det var sååå lenge jeg klarte å være SERIØS for i dag ; )
Hvem er forresten den tredje røveren DD?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende